Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Alapvető adatok
Bekezdések

Alapvető adatok

Az ezredfodulón mintegy 900 fő élt Mórichidán. A népesség alakulására az 50-es években a nagymértékű elvándorlás volt a jellemző. Ez a folyamat később lelassult. A lakosságszám változásának aránya az elmúlt évtizedben nem volt jelentős. Jelenleg 886 fő él a településen, melynek területe 3231 ha.

Óvodások Polgármesteri Hivatal

Az aktív dolgozó lakosság közel fele az iparból és szolgáltatásból él, s javarészt Győrben bejáróként dolgozik. Helyben meghatározó a mezőgazdasági termelés. A növénytermesztés és az állattenyésztés mellett a szőlő és gyümölcs termesztésnek is jó hagyományai vannak. A munkanélküliek kb. 1%-át képezik a lakosságnak.

Egészségügy

Hetente háromszor orvosi rendelés van, amit a helyi háziorvos lát el. Gyógyszertár is működik a településen 1994-től. Kéthavonta gyermekorvos rendel. Működik a védőnői szolgálat, valamint tanácsadás a kismamák és anyukák részére. Ezt a szolgáltatást a szomszédos településeken élők is igénybe vehetik a saját községükben.

Oktatás

Napközi otthonos óvoda működik az 1940-es évek óta. Itt képzett óvónők vigyáznak a jövő generációjának egészséges szellemi és fizikai fejlődésére.

Közoktatás már 1785-től volt Mórichidán. Nyolc osztályos általános iskola már 1948-tól működik a településen. Az iskola jól megközelíthető, központi de mégsem forgalmas helyen áll. Nyolc tanteremmel rendelkezik, melyet megfelelő kiegészítő egységek egészítenek ki: három foglalkoztató terem, melegítő konyha, ebédlő, klubterem, nevelői szoba, igazgatói iroda, stb. 2800 kötetes könyvtárral, számítógépekkel felszerelt. Mindezek az oktatás eredményességét segítik.

Műszaki infrastruktúra

A település gázellátottsága kb. 75 %-os, telefon ellátottsága 70 %-os. A szennyvízcsatorna kiépítése jelenleg folyamatban van a településen.

A villanyt 1949-ben vezették be, nagyobbrészt lakossági költség-hozzájárulással.

A falut 1989-ben bekapcsolták az országos telefonrendszerbe. A telefonközpont bővítése 1996-ban megtörtént.

Az ivóvízellátás 1987. óta biztosított, ekkor épült a meg a kistérségi közüzemi vízellátó rendszer, mely nem csak a falut látja el, hanem a szomszédos Árpás és Rábaszentmiklós lakosságát is kiszolgálja. Az ingatlanok 92 %- a rá van kötve a hálózatra.

A vezetékes gázellátó rendszer 1998. év végére épült ki s már több mint száz házban a földgáz használata növeli a lakosok komfortját.

Ugyancsak 1998-ban adták át a régi "Szentei híd" helyett a Marcal új hídját, mely önkormányzati és országos pályázaton elnyert támogatásból létesült.

A község belsőútjainak jelentős része portalanított.

A faluban a szervezett hulladékgyűjtést - szállítást a Győri Kommunális Szolgáltató Vállalat végzi.

Gazdaság

Egyéni vállalkozóként mintegy 50-en boldogulnak a településen. Meghatározó gazdasági szereplő még a Mórich Kft., amely elsősorban növénytermesztéssel valamint állattenyésztéssel foglalkozik.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930